20 ГОДИНИ ПИРИН ФОЛК - 8 и 9 септември, САНДАНСКИ22.08.2012

   Юбилейна плоча по случай 20 годишнината на Международния фестивал „Пирин фолк” - Сандански ще бъде сложена на централния вход на Летния театър - мястото, където 20 години се провежда фестивалът за нова авторска песен на етно основа и за изпълнителско изкуство. За първи път плочата беше показана на официалната пресконференция на фестивала, която се проведе в Сандански. На нетрадиционно място - около басейна на Интерхотел „Сандански” - гостите бяха посрещнати от зам.кмета на община Сандански Мария Чинкова и Директора на фестивала „Пирин фолк” г-н Валентин Пензов. Заедно с юбилейната плоча в една от стените на театъра ще бъде вградено и послание от организационния комитет на Пирин фолк и от кмета Андон Тотев към бъдните поколения - участници, творци и публика на Пирин фолк. Капсулата с посланието ще бъде отворена на 40 –тия юбилей на „Пирин фолк”.

   25 нови авторски песни ще звучат в конкурсната програма на "Пирин фолк" на 8 септември. В конкурса за изпълнители и формации журито е одобрило 16 участници. Гала вечерта ще събере в един уникален рецитал с най-добрите си песни от първите издания на фестивала, най-емблематичните имена сред които Иван Гоцев, Христина Маркова, Стоян Джельов, Влади Вълчев и Сашка Васева. Песните им ще прозвучат с нови аранжименти, а на финала се очаква да изпеят познатия рефрен на фестивала „Добре дошли в Сандански приятели”, химна на Пирин фолк, който и тази година ще се изпълни от ансамбъл „Пирин” и една от новите солистки на формацията. С песни в гала вечерта ще се изяват още виртуозният акардеонист на ансамбъл „Танец”-Скопие, Милан Завков, певицата Аделина Крету от Румъния, популярният певец Александър Илич от Сърбия, „Фуетте балет” от Гърция.

   Наградите на "Пирин фолк" остават най-желаното нещо, както за авторите така и за изпълнителите. Тази година по повод юбилея ще бъдат раздадени на официална церемония след гала вечерта специални награди: „Най-добър текст”, „Най-добър аранжимент”, „Най-добра вокална интерпретация”, които имат за цел да поощрят авторите, които правят новите песни. Ще бъдат наградени и четири допълнителни награди на авторите на песните от Балканите, които дават принос за развитието на тази музика.

   По думите на зам. кмета на общината Мария Чинкова, новост в в Пирин фолк тази година ще бъде Конкурс за автентичен фолклор, който ще се проведе на централния градски площад и който ще покаже дали наистина има достатъчно аудитория и желаещи да пеят изцяло традиционни български фолклорни песни. Тричленно жури ще оценява участниците и ако победителят си заслужава ще бъде включен в гала вечерта на Пирин фолк, уточниха организаторите.

   Тони Димитрова ще изпълни в гала вечерта на Пирин фолк на 9 септември специално написаната песен „Отивате си старите момчета” посветена на почетния гражданин на Сандански и патрон на Пирин фолк, покойният Никола Дамянов, както и на дългогодишният член на журито и човекът , който в сянка спомогна за дългите години на възход на „Пирин фолк” и почетен гражданин на града покойният Иван Славков. Песента написана по текст на Иван Тенев и музика на Валентин Пензов ще прозвучи още в памет на актьора Велко Кънев който е бил водещ на фестивала и в памет Пламен Ставрев, чийто текстове обогатиха новата авторска песен на Пирин.

   Декорът на фестовала ще представлява една антична крепост – на сцената публиката и зрителите ще видят копие на Епископската базилика, разкрита при разкопките в центъра на Сандански. Пресцентърът на фестивала за поредна година ще бъде в Интерхотел Сандански - един от основните партньори на „Пирин фолк”.



 
Име:
e-mail:
Коментар:
Въведете кода от картинката: